Kada ste poslednji put bili u pravoj pećini?

Preporučujem Stopića pećinu na Zlatiboru

Jedna je od lepših pećina u kojoj sam bio. Jako je lepo videti kako priroda vremenom može da oblikuje stvari na potpuno neočekivane i neverovatne načine, i kako može da nastane nešto što je potpuno van našeg svakodnevnog iskustva.

Sviđa mi se što je uložen trud da se uredi prilaz pećini, da se osvetli, itd. i da izgleda dosta reprezentativno. Posebno je lep put do Stopića pećine, kroz šumu i stene. Kolima može da se dođe na nekih 300 metara od pećine, tu je parking koji se naplaćuje 70 dinara, i onda se vijugavom kamenom stazom pešači do same pećine. Ulaz se naplaćuje 250 dinara i mislim da je više nego vredno toga. Jedino što nam je ovde zafalilo je malo više informacija o pećini. Složili smo se da bi bilo zanimljivo da na toj stazi postoje neka obaveštenja, anegdote, neke stare priče, verovanja i slično, jer sigurno postoje neka lokalna predanja vezana za Stopića pećinu.

Inače, ova rečna pećina koja se nalazi na severoistočnoj padini Zlatibora na Trnavskom potoku je proglašena Spomenikom prirode prve kategorije, i sa svojom dužinom od 1961 metar, jedna je od 20 najvećih pećina u Srbiji. Stopića pećina je prava prirodna turistička atrakcija, a specifična je po jedinstvenim bigrenim kadama, odnosno vrlo interesantnim talozima krečnjaka u vidu vijugavih rumenkastih nabora, u kojima se nakupila voda i koja se kaskadno preliva iz tih kada.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama TripAdvisor i FourSquare

0 0 votes
Article Rating

Uglavnom kratko. Uvek istinito. Hranu ne slikam.

0
Would love your thoughts, please comment.x