Priprema za bebu – Hipi roditelji vs korporativni roditelji

Pošto i sama treba da se porodim za koji mesec, znala sam da je priprema za bebu nešto što mi svakako sleduje u najskorijoj budućnosti. Međutim, svako koga sam pitala ima neko svoje mišljenje. Koga poslušati? Kako se pripremiti?

Među mojim prijateljima najglasniji su bili jedan par umetnika skromnih primanja koji su na skoro sve savete oko pripreme za bebu odmahivali rukom i govorili da stvari samo treba pustiti da „budu prirodne“ i da idu svojim tokom. Sa druge strane je bio jedan uspešan par gde su oboje zaposleni i nemaju mnogo vremena pa im je draža filozofija da se sve može rešiti parama. Odlučila sam da sukobim mišljenja sa dva kraja spektra i da negde između nađem istinu, kako bi moja priprema za bebu bila po mojoj meri.

Priprema za bebu

Priprema za bebu: Bebina nega


Mišljenja su se razišla već na prvoj stavci – kupka i šampon za bebe. Korporativni roditelji kažu da bebu u početku treba kupati isključivo Mustela kupkom, pa posle par meseci može da se pređe na Chicco. Hipi roditelji kažu: „Bolje samo voda“ i objašnjavaju da prvih meseci bebinoj koži smetaju sve hemikalije i da su oni posle šest meseci kupanja bebe čistom vodom počeli da dodaju jednu kašiku maslinovog ulja u vodu.

Korporativni roditelji kažu „začinjavate dete maslinovim uljem kao da je salata“, a hipici odgovaraju – „od toliko skupih krema napravićete od deteta mekušca“.

Na svakom koraku su se ovako sporečkali, ali ja sam napravila pregled po stavkama da bih olakšala malo i sebi i vama.

Hipi roditelji Korporativni roditelji
Kupka i šampon „Bolje samo voda“ pa zatim kašika maslinovog ulja Mustela od preko 1600 dinara
Krema protiv ojeda Po potrebi se može namazati obična bebi krema. Obavezno mazanje originalnom Pavlovićevom mašću prilikom svakog povoja, a ako se pojavi bilo kakvo crvenilo onda tretirati sa Sudokremom dok u potpunosti ne prođe.
Ulje ili mleko za telo Ne, iako smo par puta dobili besplatne uzorke nekih mazalica Obavezno svaki dan pre spavanje namažemo dete bebi uljem
Štapići za uši Anatomski, da se pokupi voda posle kupanja, jer beba lako dobije upalu uveta. (Slažu se da treba koristiti anatomske štapiće.)
Vlažne maramice Nikako. Ne vidim uopšte zašto bismo to koristili. Da, obavezno u svakoj prilici i to isključivo Kosili.
Četka i češalj Četku i češalj za bebu smo kupili među prvim stvarima zato što smo oboje kosmati i bebac nam je takođe čupa. Naše dete nije imalo mnogo kose tako da nam četka i češalj nisu uopšte ni trebali dugo vremena
Termofor protiv grčeva Obavezno svaki put kad mališu zaboli tiba stavimo termofor sa tečnim kristalima koji se aktivira na klik i sam se zagreje, i posle se samo otkuva i može ponovo da se koristi. Termofor protiv grčeva je nepraktičan, treći put kad smo ga otkuvavali zaboravili smo se i voda je isparila a termofor se zapalio. Bacili smo ga sa sve šerpom.
Toplomer za bebu Nema potrebe, kad poljubiš bebu u čelo odmah znaš da li ima temperaturu ili nema Kupili smo beskontakti toplomer u apoteci i prezadovoljni smo. Kad je dete bolesno možemo da mu merimo temperaturu na svakih petnaest minuta čak i ako spava. Cena prava sitnica, oko 50 evra.
Aspirator za nos Da, to nam je mnogo značilo. Uzeli smo onaj u kome roditelj na sopstveni dah usisava sline iz bebinog nosa i to se super pokazalo. Postoji i neki „Nosko“ koji se stavlja na usisivač ali to nam je delovalo suviše agresivno za tako malu bebicu. Kupili smo više vrsta, uključujući i „Nosko“ koji se stavlja na usisivač ali nismo uspeli da se snađemo kako da ijedan aspirator za nos koristimo uspešno, tako da smo na kraju ispirali bebi nosić fizilološkim rastvorom koji se kupuje u malim ampulama za jednokratnu upotrebu i mislimo da je to mnogo bolje od bilo kakvog aspiratora.
Bebi omekšivač za veš Ne, uopšte ne koristimo omekšivač za veš, ni za sebe pa tako ni za dete. Od prvog dana koristimo bebeći Chicco omekšivač i taj prelepi miris će nas uvek podsećati na roditeljistvo.
Poseban prašak za pranje bebinog veša Ne, peremo sve stvari istim praškom, uglavnom uzmemo neki od kvalitetnijih kad nađemo veliko pakovanje od 10 kg na popustu i to nam traje mesecima Prvih šest meseci smo koristili bebeći Frosch tečni prašak za sve bebine stvari, a posle smo prešli na Ariel za bebe

 

Kupanje bebe

 

Hipi roditelji Korporativni roditelji
Peškir sa kapuljačom Ne vidimo nikakvu poentu u peškiru koji kao ima i kapuljaču, savi malo vrh peškira i eto ti istog efekta. Peškirić sa kapuljačom je must-have zato što kad ga vadimo iz kadice možemo odmah da mu lepo pokrijemo glavicu.
„Kupko” „Kupko” je super stvar. To je kao jedno parče peškira zategnuto na parčetu žice. Beba se spusti na to kad se kupa i lepo može da leži u kadici a glava da joj bude bezbedno iznad vode. Mi iskreno nismo znali da „Kupko” postoji. Kada smo dobili dete i kupali smo ga uvek oslonjenog na jednu ruku – glava u šaci a telo preko podlaktice, i onda se poliva vodom. Međutim, ja sam posle dva meseca dobila strašnu upalu tetiva od toga i kad sam otišla kod lekara doktorka mi je rekla za „Kupko” i to me je bukvalno spasilo, ne znam šta bih radila bez toga.
Kadica Kada sam video da kadica u dečijoj radnji košta preko hiljadu i po dinara, kupili smo za tri puta manje para plastično korito za veš koje je čak bilo i veće i kvalitetnije od tih bebi kadica. Stavimo „Kupka” u korito i beba uživa. Naravno, kadica je obavezna. Kupili smo jednu super ergonomsku kadicu za bebe koja ima ugrađen termometar, tako da uvek možeš da pratiš temperaturu vode i da znaš kad počne da se hladi.
Stalak za kadicu Stavljali smo korito na kuhinjski sto i kupali dete bez ikakvih problema. Mislim da ima mnogo tih proizvoda za bebe koji su potpuno nepotrebni, a stalak za kadicu je verovatno najbolji primer. Stalak za kadicu je apsolutno obavezan, da ne moraš da se saviješ mnogo kad kupaš bebu i da možeš da staviš kadicu gde ti je najzgodnije.
Bokal za polivanje Pošto nismo kupali bebu kojekvakvim hemikalijama, nije ni bilo potrebe da ga ispiramo. Bokal za polivanje nam nije ni trebao. Kupili smo jedan super bokal za polivanje koji jedan deo ivice ima od gume, tako da može da se prisloni bebi na glavu i da se nežno sipa voda kada se dete ispira.
Termometar za vodu Mene je mama naučila da proverim temperaturu vode svojom nadlanicom i nikakav drugi termometar mi nije trebao. Pored toga što smo u kadici imali ugrađen digitalni termometar, ponekad smo koristili i beskontaktni toplomer kada nismo bili sigurni da li taj ugrađeni termometar dobro pokazuje. Ako kupite beskontaktni bebi toplomer, vi imate opciju i da merite temperaturu predmeta, što uljučuje i vodu.

Priprema za bebu: Pelene

 

Hipi roditelji Korporativni roditelji
Jednokratne pelene Naša preporuka je: prva dva meseca Pampers Premium Care, iako su baš skupe, zato što sa tim pelenama ti možeš da vidiš da li je beba piškila. Te pelene su pretežno bele i maju samo jednu liniju žutu, čija se boja promeni u plavu kada dete pišne. Oni u tom uzrastu jako malo piške i bez toga nisi sigurna da li je piškio ili nije, a bitno ti je da znaš da bi znala da li mu rade bubrezi. Posle toga možete da pređete na one pelene iz DM-a, one su kul i jeftine su. Mi smo probali sa raznim pelenama i mogu da kažem da se od onih EvyBaby dete toliko ojelo da smo mu nedelju dana lečili guzu, a skoro celo pakovanje tih Evy pelena bacili u đubre. Stvarno najbolje su se pokazale Pampers pelene i to one Premijum. Otkrili smo ih kad je mališa imao dve nedelje i od tada koristimo samo njih.
Tetra pelene Mi smo preko ovih regularnih pelena prvih šest meseci stavljali široki povoj od tetra pelena, da bismo bili sigurni da će bebini kukići da se pravilno razviju. Kupili smo još pre nego što smo dobili dete 50 pamučnih tetra pelena jer smo planirali da uopšte ne koristimo jedokratne pelene nego da detetu stavljamo isključivo pamučne pelene koje mogu da se peru, međutim strašno brzo smo shvatili da je to bukvalno nemoguće i počeli da koristimo Pampers, kao što sam rekla. E, ali ispostavilo se da se tetra pelene koriste za druge stvari. Koristili smo ih za sve živo. Da budu kao čista podloga za dete, da se obriše, za bilo šta… Kad se ubljucka, kad ga držimo… U kolicima, kad treba da jede… Mi inače uopšte nismo stavljali široki povez, to su bapske priče, ispostavilo se.
Švedske pelene Nismo probali. Kupili smo dva komada švedskih pamučnih pelena od bambusa da ih isprobamo, ali dete izgleda kao sumo rvač u njima i ne može da pomera nogice, a mislim da je bitno da dete može da pomera nogice.
Peglanje Nema potrebe, mi generalno ne peglamo stvari. Peglali smo sve bebine stvari prvih šest meseci zbog dezinfekcije. Dolazila nam je žena dva puta nedeljno da sredi kuću i da opegla.

Nakon svega, kad pogledam šta su rekli jedni a šta su rekli drugi, priprema za bebu mi se čini i jednostavnija i komplikovanija nego što sam se nadala. Moraću još jednom da dobro razmislim pre nego što se opredelim, ali ono u šta sam sigurna je da ću neke savete radije prihvatiti od svojih prijatelja umetnika a neke stvari mi više imaju smisla onako kako su ih radili moji uspešni i (pre)zaposleni prijatelji.

Sigurna sam da pored ovog „dvougla“ ima još mnogo mogućnosti. Volela bih da čujem šta vi mislite? Kakva su vaša iskustva i šta biste vi preporučili?

0 0 votes
Article Rating

Uglavnom kratko. Uvek istinito. Hranu ne slikam.

0
Would love your thoughts, please comment.x